Co by na talíři chybět nemělo...

03.11.2014 11:13

Ve Vitalce již měsíc dáváme možnost každému, aby si z denní nabídky vybral to, na co má chuť a zvolil si i množství. Někomu to vyhovuje, jinému méně a raději si nechá poradit. Mám pro Vás dnes dobrou radu jak na to, aby Váš talíř byl vyvážený neboli harmonický. 

Začneme polévkou. Již babičky říkávaly, že: „polévka je grunt“. Málokdo snídá nebo večeří polévky, a proto by k obědu chybět neměla. Lehčí zeleninovou s misem doporučuji pro zahřátí a nastartování zažívání. Polévku z luštěnin nebo krémovou ze zeleniny pro ty, kteří mají před sebou ještě dlouhý den a jejich večeře bude spíše studená nebo mají velký hlad. 

Hlavní jídlo by mělo vždy obsahovat přílohu z obilovin /rýži, těstoviny, kuskus, bulgur, jáhly, pohanku/ a bílkovinu v podobě luštěnin a výrobků z nich /sojový sýr tofu, tempeh, robi/, případně masa, které u nás ale nevaříme. Nedílnou součástí hlavního chodu je tepelně upravená zelenina a menší podíl syrové zeleniny v podobě salátů. 

K dochucení jídla podle svého poslouží olivový olej lisovaný za studena, zdravé solení gomasiem /sezam se solí/, ume ocet. 

Jídlo by si mělo vždy zachovat svoji pestrou chuť, takže s dochucováním to nepřeháníme. Chutě si nejlépe uvědomíme a jídlo tak vychutnáme, když jej pořádně prosliníme a rozžvýkáme. Pozorovali jste někdy kravičky, jak si vychutnávají každé sousto?  Možná se budete divit, ale také toho pak nemusíte tolik sníst.

Při jídle raději moc nepijí hlavně ti, kteří mají problém s trávením. Vlažná kvalitní voda cca 1 dcl by měla stačit všem. Pokud si nemůžeme odepřít kávičku, pak po bědě je ten ideální čas. Tolik nezatíží žaludek a ještě si dopřejeme chvilku odpočinku před druhou částí pracovního dne, ale k tomu nám stejně dobře, ne-li lépe poslouží dobrý zelený čaj.

Sladký zákusek si necháme zabalit s sebou a dáme si jej nejdříve za hodinku po obědě nebo si na něj do Vitalky znovu zajdeme po práci...

Tak, ode dneška Vaše chuť bude ještě lepší a já vám to ze srdce přeji.

 

Vlaďka Naušová

Ateliér zdravé ženy

Vídeňská 1, Klatovy

tel: 776 823 938