Jarní únava a zelení pomocníci

08.03.2015 12:49

Často se vaše dotazy týkají různých podpůrných potravních doplňků, které mohou pomoci při jarní detoxikaci, únavě, redukci váhy, doplnění toho, co potraviny po zimně již moc nemají. Je pravdou, že na trhu jich je nepřeberné množství různých kvalit i za různé ceny a ne pro každého je vše vhodné.

 

Chlorofyl někdy vědci nazýván „ krví rostlin“ má silné desinfekční a protizánětlivé účinky na 

střevní trakt a je zdrojem hořčíku. Je však nestálý a své účinky ztrácí v kyselém prostředí, zahříváním a okysličením. Bezpečně jej můžeme do těla dostat prostřednictvím přírodních potravin jako jsou mořské řasy, obilné trávy, syrová listová zelenina...

 

 

Jednou z nejznámějších je sladkovodní řasa Chlorella. Ta je doporučována nejen na jaře, ale i celoročně například pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálních látek, enzymů, vlákniny pro úpravu trávení, vylučování i dodání chybějících látek například po zimě nebo v rekonvalescenci. Má však také výjimečnou schopnost vázat jedy, těžké kovy a vylučovat je. Proto je u chlorelly bezpodmínečně nutné správné individuální dávkování podle pravděpodobnosti zatížení organismu.

 

Další známá mikrořasa Spirulina je opravdový umělec ve schopnosti přežití. Je životaschopná milióny let. Je ceněna jako přírodní koncentrát bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Díky své kombinaci železa, hořčíku a chlorofylu zvyšuje zásobování těla kyslíkem, tím zlepšuje látkovou výměnu. Je silným antioxidant a působí zásaditě. Lehce stravitelná spirulina má vliv na žaludeční a střevní systém, přispívá ke schopnosti detoxikace, redukci váhy, dodává energii.

 

Obilné trávy – ječmen, oves, žito, pšenice mají více společného s listovou zeleninou než se zrním, které na nich nakonec dozraje. Lidé s alergií na pšenici nemívají problém s konzumací pšeničné trávy. Obilné trávy dodávají živiny, o které přicházíme při zpracování potravy. Zelený ječmen, jeho mladé zelené výhonky jsou jednou z nejvyrovnanějších potravin v přírodě. Jeho výzkum je teprve na začátku, ale již nyní jsou prokazatelné výsledky například u zánětlivých chorob, nemocí tlustého střeva, dvanáctníku a žaludku. Enzymy ze zeleného ječmene neutralizují rakovinné látky. Ječmen zlepšuje oběhový systém a posiluje imunitu.

 

Aloe Vera má tolik pozitivních účinků na organismus, že působí skoro jako zázračná rostlina. Kromě regeneračních účinků na pokožku posiluje imunitu, harmonizuje trávení, pročišťuje a regeneruje tělo od toxinů, zlepšuje činnost střev. Jako potravní doplněk působí extrakt nebo šťáva z čerstvých buněk aloe vera.

 

S výběrem a správným dávkováním pro vás z některým ze „zelených pomocníků“ vám ráda poradím. Možnost jejich zakoupení ve Vitalce.

 

Vlaďka Naušová

průvodce vaší zdravou stravou

výživová poradna Vitalky

Vídeňská 1, Klatovy

Tel. 776 823 938