Sladké ale bez cukru?

25.12.2014 18:56

Nejen vánoční cukroví má být sladké, aby potěšilo a navodilo pocit pohody. Sladkou chuť potřebujeme od narození. Bílý cukr je však návykový a nedělá dobře tělu v mnoha oblastech. Naštěstí máme dostatek možností, jak si život bezpečně osladit sladkými dobrotami i bez cukru. Přijďte si vybrat do Vitalky.

 

Například obilné slady. 

Kromě toho, že jsou zdravější, mají nízký glykemický index a šetří tak slinivku, nepřecházejí rychle do krve, a proto jsou vhodné pro diabetiky. Nezpůsobují překyselení žaludku. Vyrábí se fermentací obilí bez použití chemických látek. Mají konzistenci medu. Lze je použít na pečení, do pudinků, kaší, ovocných i zeleninových salátů.

Ječmenný slad je výtažek z naklíčeného ječmene – sladu stejně jako Sladěnka, která se vyrábí i z rýže. Ta ječmenná obsahuje lepek.

Rýžový slad je chuťově nevýrazný. Obsahuje vitaminy skupiny B a minerály. Vhodný pro bezlepkovou stravu.

Kukuřičný slad se vyrábí z kukuřičného škrobu a enzymů sladového ječmene, má lehce ořechovou chuť.

Sladovit je sušený přírodní výtažek z naklíčeného ječmene, sladu. Obsahuje určité procento jednoduchých cukrů.

 

Dalšími sladidly jsou stále více oblíbené sirupy.

Rýžový sirup – nízkokalorické sladilo vhodné pro diabetiky, nepřekyseluje organismus

Javorový sirup – z mízy cukerného javoru, nemá žádné živiny, dobré sladilo, jen trochu návykové… Je dobré si při nákupu pohlídat kvalitu, což u nás děláme za Vás.

Agáve sirup – nízkokalorické sladilo na bázi fruktózy, podporuje zdravou střevní mikroflóru, lze jej zahřívat.

 

Melasa – vzniká při výrobě cukru, má vysoký obsah minerálů, je těžká, zahřívá, hodí se na pečení i vaření, ale krátkodobě a málo /díky obsahu železa vhodná při anémii/.

Stévie „ Sladký medový list“ z listů keře Stévie - zásadotvorné nízkokalorické sladidlo, nahrazuje cukr /je 300x sladší/, při vaření tepelně stabilní oproti medu, vhodný i pro děti a diabetiky, snižuje KT.

Nerafinovaný třtinový cukr v menším množství nevadí, zvyšuje hladinu krevního cukru méně než bílý rafinovaný. Kousek třtinového cukru po jídle pomůže odstranit pocit přílišné plnosti.

Palmový cukr – ze sladké palmové mízy po zahuštění odstranění vlákniny a vody zůstanou cenné látky. Má relativně málo kalorií. Jedno z nejlepších sladidel, obsahuje mnoho minerálů. Lehce stravitelný. Obsahuje B vitaminy, minerály, železo, hořčík, draslík.

 

Med se v áyurvédě považuje za posvátný pokrm. Surový nefiltrovaný med se může podávat jak novorozencům, tak starcům - vždy dodá energii. Do čajů nebo nápojů dáváme až když nejsou horké, jinak se stává toxický. Jeho energie nás zahřívá. Med čistí krev, podporuje činnost ledvin a srdce. Nezatěžuje trávení. Užívejme jej jako lék…

 

Sladkostí není nikdy dost, proto si těch zdravých dopřejme i o Vánocích, bude mezi námi více pohody a radosti…

 

Vlaďka Naušová

výživová poradkyně Vitalky

dotazy na tel. 776 823 938