Živiny, co nás živí 3. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější, čím ho naplníme.

25.11.2014 19:34

Tuky

Tuky jsou nejbohatším zdrojem energie pro naše tělo. Usnadňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, chrání vnitřní orgány před poškozením, udržují tělesnou teplotu, tvoří se z nich některé hormony. Tuky v našem jídelníčku míváme živočišné /mléčný tuk,sádlo, lůj, rybí olej/ nebo rostlinné tuky a oleje. Jistě víte, že obávaný cholesterol je pouze v živočišných tucích.

V řadě potravin jsou tzv. skryté tuky /v mléce, sýrech, tučném mase, vaječném  žloutku/ a je potřeba na ně pamatovat při výběru potravin pro zdravou či léčebnou výživu. V doporučované denní spotřebě tuků, je dobré zohlednit i roční období. V zimě se příjem množství tuku zvyšuje, v létě má být spotřeba přirozeně nižší. Dávka tuku může být také zvýšena i vlivem vyčerpávajících onemocnění. Pokud se zkonzumované tuky v našem těle nepřemění na energii, jsou uloženy do zásob do podkoží a kolem některých vnitřních orgánů. Toto je velká energetická rezerva těla, odkud čerpá v době potřeby. Naopak při nedostatku tuků ve stravě a vyčerpání jejich zásob může nezdravě ubýt váha, projeví se na kvalitě a vzhledu kůže, sníží se odolnost vůči infekcím, zvyšuje se výskyt rakoviny prsu.

 

Vysoký obsah tuků /nad 40% ve 100g/ má například tučné maso, plnotučné mléko a mléčné výrobky, ořechy, mák, smetanové mražené krémy, čokoláda, majonéza.

Naopak nízký obsah tuků /méně než 20%/ mají luštěniny, výrobky z obilovin, ovoce, zeleniny.

Tuky proto není vhodné z jídelníčku, zvláště dětského, vyškrtnout. Při výběru dávejme přednost tukům rostlinného původu. Levné rafinované oleje nahradíme kvalitními rostlinnými oleje lisovanými za studena /olivový, sezamový, dýňový, avokádový, lněný/. Ty používáme na saláty, při tepelné úpravě se zničí. Do teplé kuchyně se hodí například kokosový tuk nebo přepuštěné máslo Ghí, které vyráběly i naše babičky. Sádlo v menší míře a nejlépe domácí.

Kvalitní ryba /pstruh, losos, štika/ je zdrojem životně důležitého Omega 3, stejně jako lněná a dýňová semena, vlašské ořechy.

Nevhodné tuky na nás čekají  ve vepřovém, hovězím, jehněčím mase. Nekupujeme raději nic, co obsahuje ztužený tuk.

V denním jídelníčku bychom měli mít přibližně 0,5g tuků na kilogram váhy.

 

Takže se tuků nebojme, ale pečlivě vybírejme jeho zdroj a kvalitu, kterou při nákupu či stravování ve Vitalce máte zaručenou!

 

Zajímá-li vás obsah tuku ve vašem těle, nabízím vám tělesnou analýzu Tanita v tomto týdnu od 24. – 28.11. 2014  zdarma.

 

                                                                                 Vlaďka Naušová

                                                                      průvodce vaší zdravou stravou

                                                                               Ateliér zdravé ženy

                                                                               Vídeňská 1, Klatovy

                                                                                Tel. 776 823 938