Průvodce zdravou kuchyní

13.04.2016 12:22

V jarním menu Vitalky se nám to pěkně zazelenalo.

V pondělí jsme měli možnost ochutnat skvělé Arborio risotto se špenátem a chřestem.  Jistě vás bude zajímat, čím je chřest tak cenný a proč by neměl chybět v žádné jarní kuchyni.                                                                                                                          Chřest je vytrvalá rostlina. Již ve starověku byl chřest známou lahůdkou. Původně rostl jen v Orientu, dnes v Jižní Evropě, Severní Africe, Přední Asii. Užívají se mladé výhonky vyrůstající z kořenů. Obsahuje:  - hodně vlákniny, málo kalorií, má výbornou chuť a příprava je snadná. Konzumace chřestu má prospěšný vliv na naše zdraví, přisuzují se mu...

Celý článek

—————

26.04.2015 22:26

Proč ve Vitalce vaříme “ jen zdravou stravu“?

Všichni si přejeme být zdraví a také si to všichni přejeme navzájem při každé významnější příležitosti. Každý z nás dostane při narození určité dary a dipozice být zdraví, a pak je na nás, jak s tím hospodaříme celý život. Důležité je, jak pohlížíme na život, zda s radostí nebo obavami, jak dobře a jaký vzduch dýcháme a jak dobře a jakou stravu jíme. Zdravá strava je strava našich předků. Střídmost, potraviny z našich polí a zahrádek, které jíme, když je čas sklizně nebo co můžeme uskladnit bez novodobé chemie a mrazáků. Vařit v dnešní době hrách a kroupy, přidávat na talíř kysané zelí, maso jen jedenkrát týdně a pomeranče jen v létě?  To se nám zdá málo. Pestré nabídce supermarketů odolá málokdo, stejně jako exotické nabídce čínských, vietnamských, italských a jiných restaurací. Doma vaříme instatně, rychle, rychle i jíme. Není divu, že nám slábne imunita, cítíme se unavení, špatně trávíme, vylučujeme, objevují se nemoci. Chybí nám vitalita – životní síla. Pokud si uvědomíme...

Celý článek

—————

01.04.2015 22:08

V dubnu zhubnu? aneb "Úskalí nejen jarních diet"

Na jaře se vždy roztrhne pytel se zázračnými dietami na podporu hubnutí. Všichni víme o svých hříšcích, které nám přes zimu přidaly pár kilo navíc k přirozené ochraně těla tukem před zimou. Jak jsme nabyli, tak bychom měli odstranit. Bylo-li více tučných jídel, alkoholu, sladkostí ubereme je. Bylo–li méně pohybu, přidáme jej a naše „normální váha“ se vrátí během měsíce. Toužíme-li po váze nižší, pak je potřeba zapojit zdravý rozum, vůli a udělat si na sebe čas. Nespoléhat jen na zaručenou dietu propagující různé potravní doplňky, odtučňovací čaje, kapsle a mnoho dalšího, které může na chvíli pomoci, ale neřeší to skutečnou příčinu proč na váze přibíráme. Diety ano či ne? 1. Doporučený jídelníček je příliš omezující a nevyvážený. Brzy tělo začne toužit po něčem, co nemá, nejčastěji po sladkém. 2. Podvědomě odmítáme pravidla, které dieta nastaví – tajné porušení nám „udělá radost“ nebo přinese výčitky. 3. Diety neberou v úvahu odlišné životní styly, vybrat si tu, která vyhovuje, je...

Celý článek

—————

08.03.2015 12:49

Jarní únava a zelení pomocníci

Často se vaše dotazy týkají různých podpůrných potravních doplňků, které mohou pomoci při jarní detoxikaci, únavě, redukci váhy, doplnění toho, co potraviny po zimně již moc nemají. Je pravdou, že na trhu jich je nepřeberné množství různých kvalit i za různé ceny a ne pro každého je vše vhodné.   Chlorofyl někdy vědci nazýván „ krví rostlin“ má silné desinfekční a protizánětlivé účinky na  střevní trakt a je zdrojem hořčíku. Je však nestálý a své účinky ztrácí v kyselém prostředí, zahříváním a okysličením. Bezpečně jej můžeme do těla dostat prostřednictvím přírodních potravin jako jsou mořské řasy, obilné trávy, syrová listová zelenina...     Jednou z nejznámějších je sladkovodní řasa Chlorella. Ta je doporučována nejen na jaře, ale i celoročně například pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálních látek, enzymů, vlákniny pro úpravu trávení, vylučování i dodání chybějících látek například po zimě nebo v rekonvalescenci. Má však...

Celý článek

—————

22.02.2015 12:20

Jaro a očistné kúry

Únor si pomalu podává ruku s březnem, všichni se těšíme z prvních slunečních paprsků, i když někdo jen z postele, kde si léčí letošní chřipku. Nachlazeni, kašel, chřipka, to vše je známkou, že v těle energie neproudí tak, jak by měla. Někdy jí překáží hlen z cukrů, mléčných výrobků, citrusů. Někdy do nás vlezl chlad, tak se musíme zpotit.Někdy je naše imunita stresem i stravou tak oslabená, že chytíme každý bacil. V každém případě je dobré ubrat na jídle, odpočinout si od všeho a od všech a bacily a viry z těla vyhnat osvědčenými “babskými radami“ jako je zábal z cibule, zázvorový čaj, česnečka …   Na jaře tělo samo zatouží po očistné kůře. Zbavit se nadbytku toxinů nejen ze zimní nedostatečné stravy, ale i z léků, nedostatku pohybu na čerstvém vzduchu.   Obecně o detoxikaci jsem již psala v nedávném příspěvku "Nejen novoroční detoxikace". Po každé detoxikace se vyčistí krev, omládne kůže, tělo zregeneruje.   A jarní očistná kůra? Pro koho je vhodná, kdy a jak by měla...

Celý článek

—————

05.02.2015 20:50

Strava pro zdravé ledviny

V zimě jsou nejvíce ohroženým a často oslabeným orgánem ledviny a močový měchýř. Ledviny podle Tradiční čínské medicíny uchovávají životní sílu, ovládají sexualitu, těhotenství a porod, vytvářejí a vyživují kosti, dřeň a mozek. Silná energie ledvin je zárukou vitality a dlouhověkosti. Strava může energii ledvin posílit nebo oslabit, stejně tak jako životní styl a hlavně partnerské vztahy.   Desatero pro posílení ledvin stravou: 1. Dostatek čisté vlažné vody a tekutin /Banča čaj, ledvinové čaje, zelené čaje, zeleninové šťávy/ 2. Zeleninové polévky /hlavně kořenová zelenina, cibule/ 3. Dostatek vitamínů a minerálních látek ve stravě /ovoce a zelenina podle ročních období/ 4. Jídla z pohanky, jáhel, špaldy, ječmene 5. Vhodné jsou rostlinné bílkoviny – čočka, fazole, hrách, sója, ořechy 6. Kvalitní solení – rafinovanou sůl nahradíme mořskou nebo himalájskou solí, Shoyu a Tamari omáčkou, mořskými řasami, misem 7. Do jídel...

Celý článek

—————

25.01.2015 21:27

Láskyplná strava

Leden je téměř u konce, nabízí se říci „…jak ten čas letí...“, ale vzhledem k tomu, že nový rok nám přináší i změny v různých oblastech a pro některé je to právě naše téma zdravé stravy, poznamenám spíše, že: „Času máme tolik, kolik jej potřebujeme pro to, co děláme s láskou.“ A uvařit a sníst s láskou jídlo pro své tělo za to stojí.   Vše kolem nás i v nás je energie. Pokud připravujeme jídlo pro sebe nebo své blízké, dáváme do toho jako koření i svoji momentální náladu a pocity. To, jak jíme - rychle, pomalu, ve spěchu, v přátelské atmosféře nebo se díváme na zprávy v TV, ovlivňuje naše trávení – žaludek i střeva. To, jaké vybíráme potraviny, jakým způsobem jídlo připravujeme – vaříme, grilujeme, smažíme, je další energie, kterou naše tělo přijímá a zpracovává. Podle toho všeho se po jídle cítíme dobře nebo méně dobře. Podle toho se pak cítí i naše tělo celý náš život… Jak jednoduché.   V zimě má hodně lidí deprese....

Celý článek

—————

10.01.2015 22:39

Nejen novoroční detoxikace

Máme za sebou první dny nového roku, někdo pomalu, někdo rychleji se vracíme do zajetých kolejí. Jistě i mezi mnohými padlo novoroční předsevzetí něco ve svém životě změnit. Více klidu, více cvičení, více času s rodinou, lepší strava… O změnu jídelníčku po hodech ke konci roku tělo žádá a každé tělo uvítá čas od času pořádný úklid – očistu neboli detoxikaci. Přestože očista v těle probíhá přirozeně a neustále - močí, stolicí, dechem, potem, je v přirozeném odpadu stále více odpadů toxických – z potravy méně přirozené, překyselující, neživé, ze stále se zhoršujícího životního prostředí, ze stresu… Pokud žijeme ve městech, pobýváme v uzavřených místnostech, v cigaretovém kouři, pijeme alkohol, jíme často maso, bereme léky, málo sportujeme, málo odpočíváme, máme nadbytek toxinů a potřeba detoxikace je více než nutná. Hlavní detoxikační orgány jsou játra, plíce, ledviny, kůže, lymfatický systém. Nadbytek toxinů poznáme snadno podle únavy, bolestí hlavy,...

Celý článek

—————

25.12.2014 18:56

Sladké ale bez cukru?

Nejen vánoční cukroví má být sladké, aby potěšilo a navodilo pocit pohody. Sladkou chuť potřebujeme od narození. Bílý cukr je však návykový a nedělá dobře tělu v mnoha oblastech. Naštěstí máme dostatek možností, jak si život bezpečně osladit sladkými dobrotami i bez cukru. Přijďte si vybrat do Vitalky.   Například obilné slady.  Kromě toho, že jsou zdravější, mají nízký glykemický index a šetří tak slinivku, nepřecházejí rychle do krve, a proto jsou vhodné pro diabetiky. Nezpůsobují překyselení žaludku. Vyrábí se fermentací obilí bez použití chemických látek. Mají konzistenci medu. Lze je použít na pečení, do pudinků, kaší, ovocných i zeleninových salátů. Ječmenný slad je výtažek z naklíčeného ječmene – sladu stejně jako Sladěnka, která se vyrábí i z rýže. Ta ječmenná obsahuje lepek. Rýžový slad je chuťově nevýrazný. Obsahuje vitaminy skupiny B a minerály. Vhodný pro bezlepkovou stravu. Kukuřičný slad se vyrábí z...

Celý článek

—————

15.12.2014 23:05

Kolik energie sníme o Vánocích?

... a kam se uloží? Vánoce a tím i tradiční vánoční hody jsou před dveřmi. Pečeme, uklízíme, nakupujeme, těšíme se na Ježíška… Naše tělo i emoce to zvládají u každého jinak. Podívejme se, kolik energie přináší neobvyklý příjem dobrot našemu tělu.   Taková pravá rybí polévka s jíškou a osmaženou houstičkou v 1 porci nám dodá 600 kJ. Kapřík v trojobalu ve 100 gramové porci 986 kJ a 10 dkg bramborového salátku s majonézou  880 kJ. 1 chlebíček s bílou vekou, máslem, salátem zhruba 745 kJ. Sklenka šampaňského 450 kJ. Skvělé cukroví od maminky pouhých 10g dodá energii 176 kJ. Jedna sklenka bílého suchého vína 220 kJ, červeného pak 670 kJ. Málokterá žena odolá sladkému likérku při odpolední návštěvě u babičky, i když tuší, že malá sklenička jí přidá 2 480 kJ. A který muž si nedá po...

Celý článek

—————


Kontakt

Vitalka - jídlo pro zdraví

Vídeňská Dům č. 1
339 01 Klatovy 1


+420 603 148 238


Vladimíra Naušová

02.11.2014 14:21

průvodkyně zdravou kuchyní

Jak pracuji a čemu věřím? Moje životní cesta mne dovedla k poznání, že vše souvisí se vším, jak nahoře, tak dole, jak venku, tak uvnitř, jak uvnitř, tak venku…to je celistvost. Zajímám se o zdraví člověka z celostního pohledu. Snažím se provázet zejména ženy na cestě ke zdraví...

Celý článek

—————