Průvodce zdravou kuchyní

22.02.2015 12:20

Jaro a očistné kúry

Únor si pomalu podává ruku s březnem, všichni se těšíme z prvních slunečních paprsků, i když někdo jen z postele, kde si léčí letošní chřipku. Nachlazeni, kašel, chřipka, to vše je známkou, že v těle energie neproudí tak, jak by měla. Někdy jí překáží hlen z cukrů, mléčných výrobků, citrusů. Někdy do nás vlezl chlad, tak se musíme zpotit.Někdy je naše imunita stresem i stravou tak oslabená, že chytíme každý bacil. V každém případě je dobré ubrat na jídle, odpočinout si od všeho a od všech a bacily a viry z těla vyhnat osvědčenými “babskými radami“ jako je zábal z cibule, zázvorový čaj, česnečka …   Na jaře tělo samo zatouží po očistné kůře. Zbavit se nadbytku toxinů nejen ze zimní nedostatečné stravy, ale i z léků, nedostatku pohybu na čerstvém vzduchu.   Obecně o detoxikaci jsem již psala v nedávném příspěvku "Nejen novoroční detoxikace". Po každé detoxikace se vyčistí krev, omládne kůže, tělo zregeneruje.   A jarní očistná kůra? Pro koho je vhodná, kdy a jak by měla...

Celý článek

—————

25.01.2015 21:27

Láskyplná strava

Leden je téměř u konce, nabízí se říci „…jak ten čas letí...“, ale vzhledem k tomu, že nový rok nám přináší i změny v různých oblastech a pro některé je to právě naše téma zdravé stravy, poznamenám spíše, že: „Času máme tolik, kolik jej potřebujeme pro to, co děláme s láskou.“ A uvařit a sníst s láskou jídlo pro své tělo za to stojí.   Vše kolem nás i v nás je energie. Pokud připravujeme jídlo pro sebe nebo své blízké, dáváme do toho jako koření i svoji momentální náladu a pocity. To, jak jíme - rychle, pomalu, ve spěchu, v přátelské atmosféře nebo se díváme na zprávy v TV, ovlivňuje naše trávení – žaludek i střeva. To, jaké vybíráme potraviny, jakým způsobem jídlo připravujeme – vaříme, grilujeme, smažíme, je další energie, kterou naše tělo přijímá a zpracovává. Podle toho všeho se po jídle cítíme dobře nebo méně dobře. Podle toho se pak cítí i naše tělo celý náš život… Jak jednoduché.   V zimě má hodně lidí deprese....

Celý článek

—————

10.01.2015 22:39

Nejen novoroční detoxikace

Máme za sebou první dny nového roku, někdo pomalu, někdo rychleji se vracíme do zajetých kolejí. Jistě i mezi mnohými padlo novoroční předsevzetí něco ve svém životě změnit. Více klidu, více cvičení, více času s rodinou, lepší strava… O změnu jídelníčku po hodech ke konci roku tělo žádá a každé tělo uvítá čas od času pořádný úklid – očistu neboli detoxikaci. Přestože očista v těle probíhá přirozeně a neustále - močí, stolicí, dechem, potem, je v přirozeném odpadu stále více odpadů toxických – z potravy méně přirozené, překyselující, neživé, ze stále se zhoršujícího životního prostředí, ze stresu… Pokud žijeme ve městech, pobýváme v uzavřených místnostech, v cigaretovém kouři, pijeme alkohol, jíme často maso, bereme léky, málo sportujeme, málo odpočíváme, máme nadbytek toxinů a potřeba detoxikace je více než nutná. Hlavní detoxikační orgány jsou játra, plíce, ledviny, kůže, lymfatický systém. Nadbytek toxinů poznáme snadno podle únavy, bolestí hlavy,...

Celý článek

—————

25.12.2014 18:56

Sladké ale bez cukru?

Nejen vánoční cukroví má být sladké, aby potěšilo a navodilo pocit pohody. Sladkou chuť potřebujeme od narození. Bílý cukr je však návykový a nedělá dobře tělu v mnoha oblastech. Naštěstí máme dostatek možností, jak si život bezpečně osladit sladkými dobrotami i bez cukru. Přijďte si vybrat do Vitalky.   Například obilné slady.  Kromě toho, že jsou zdravější, mají nízký glykemický index a šetří tak slinivku, nepřecházejí rychle do krve, a proto jsou vhodné pro diabetiky. Nezpůsobují překyselení žaludku. Vyrábí se fermentací obilí bez použití chemických látek. Mají konzistenci medu. Lze je použít na pečení, do pudinků, kaší, ovocných i zeleninových salátů. Ječmenný slad je výtažek z naklíčeného ječmene – sladu stejně jako Sladěnka, která se vyrábí i z rýže. Ta ječmenná obsahuje lepek. Rýžový slad je chuťově nevýrazný. Obsahuje vitaminy skupiny B a minerály. Vhodný pro bezlepkovou stravu. Kukuřičný slad se vyrábí z...

Celý článek

—————

15.12.2014 23:05

Kolik energie sníme o Vánocích?

... a kam se uloží? Vánoce a tím i tradiční vánoční hody jsou před dveřmi. Pečeme, uklízíme, nakupujeme, těšíme se na Ježíška… Naše tělo i emoce to zvládají u každého jinak. Podívejme se, kolik energie přináší neobvyklý příjem dobrot našemu tělu.   Taková pravá rybí polévka s jíškou a osmaženou houstičkou v 1 porci nám dodá 600 kJ. Kapřík v trojobalu ve 100 gramové porci 986 kJ a 10 dkg bramborového salátku s majonézou  880 kJ. 1 chlebíček s bílou vekou, máslem, salátem zhruba 745 kJ. Sklenka šampaňského 450 kJ. Skvělé cukroví od maminky pouhých 10g dodá energii 176 kJ. Jedna sklenka bílého suchého vína 220 kJ, červeného pak 670 kJ. Málokterá žena odolá sladkému likérku při odpolední návštěvě u babičky, i když tuší, že malá sklenička jí přidá 2 480 kJ. A který muž si nedá po...

Celý článek

—————

30.11.2014 22:35

Koření proti choření

Po nahlédnutí do skladby a poměru živin na talíři si dnes přivoníme ke koření. Jako je láska kořením života, koření v kuchyni dokáže z mnoha pokrmů udělat opravdu lék. Ostrá, pálivá chuť patří k období podzimu. Vyhání z těla chlad, podporuje pocení, zlepšuje činnost plic a zvyšuje imunitu. Na podzim i v zimě jsou vhodné pokrmy s pórkem, cibulí, křenem, ředkvičkami a v přiměřeném množství s pálivým kořením. Koření obecně zlepšuje stravitelnost a urychluje metabolismus. Odstraňuje plynatost a spaluje toxiny. Některé koření mění i vlastnosti potravin a snižuje jejich nežádoucí účinky jako například kardamon brání zahleňování při konzumaci mléčných výrobků. Je vždy lepší koření si čerstvě namlít, dobře uskladněné vydrží až rok. Koupíme-li namleté, po půl roce jej vyměňme za nové. Kolik a jakého koření do pokrmu je různé nejen podle účinků, chuti, ročního období, ale také podle tzv. konstitučního typu strávníka. Někteří lidé...

Celý článek

—————

25.11.2014 19:34

Živiny, co nás živí 3. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější, čím ho naplníme.

Tuky Tuky jsou nejbohatším zdrojem energie pro naše tělo. Usnadňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, chrání vnitřní orgány před poškozením, udržují tělesnou teplotu, tvoří se z nich některé hormony. Tuky v našem jídelníčku míváme živočišné /mléčný tuk,sádlo, lůj, rybí olej/ nebo rostlinné tuky a oleje. Jistě víte, že obávaný cholesterol je pouze v živočišných tucích. V řadě potravin jsou tzv. skryté tuky /v mléce, sýrech, tučném mase, vaječném  žloutku/ a je potřeba na ně pamatovat při výběru potravin pro zdravou či léčebnou výživu. V doporučované denní spotřebě tuků, je dobré zohlednit i roční období. V zimě se příjem množství tuku zvyšuje, v létě má být spotřeba přirozeně nižší. Dávka tuku může být také zvýšena i vlivem vyčerpávajících onemocnění. Pokud se zkonzumované tuky v našem těle nepřemění na energii, jsou uloženy do zásob do podkoží a kolem některých vnitřních orgánů. Toto je velká energetická rezerva těla,...

Celý článek

—————

19.11.2014 21:15

Živiny, co nás živí 2. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější, čím ho naplníme.

Bílkoviny   Další živinou a to velmi důležitou jsou bílkoviny. Jsou stavebním materiálem pro svaly, kosti, vazy, zuby i pro všechny buňky. Potřebujeme je také pro tvorbu trávicích šťáv, hormonů, enzymů, krve a obranných látek. Je jich nejvíce potřeba v mládí pro správný růst a vývoj dětského organismu, v dospělosti k obnově buněčné hmoty. Jsou ale špatným zdrojem energie pro naše tělo. Jejich metabolismus je velmi náročný a sám energii spíše vyžaduje. Je nutné, aby bílkoviny, které konzumujeme, byly kvalitní a byl jich přiměřený dostatek. Příliš velké množství bílkovin však nese rizika, neukládají se, ale přeměňují na amoniak a močovinu. Pokud máme v pořádku ledviny a těchto odpadních látek není mnoho, tělo si poradí. Problém nastává, když je bílkovin nadbytek a tím i více odpadních látek, které přetíží ledviny, postupně kvalitu krve a tím i naše nervy a srdeční sval. Strava bohatá na bílkoviny zejména živočišného původu /maso, vejce, mléčné výrobky/ ubírá tělu vápník, hořčík...

Celý článek

—————

09.11.2014 13:51

Živiny, co nás živí 1. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější je, čím ho naplníme.

Sacharidy Na první přednášce z cyklu "Jídlo pro zdraví" 6. listopadu ve Vitalce jsem dostala zajímavé dotazy. Odpovědi by mohly zajímat i ty z vás, kteří jste se nemohli tentokrát zúčastnit. Téma vyváženosti živin v podobě výživových pyramid je velmi diskutované téma i v řadách odborníků na výživu na celém světě. Všem je jasné, že není a nebude žádný univerzální poměr různých živin na talíři, a že se vše vyvíjí podle potřeb současného člověka. Tou jedinou pomyslnou váhou jsme my sami a to pouze tehdy, když jsme v harmonii a známe potřeby svého těla. Jednoduše řečeno, jíme, když tělo spotřebovalo energii z předchozí stravy a potřebuje další, aby byly zachovány všechny životní funkce a energie navíc podle energetického výdaje během dne. Zdrojem rychlé energie jsou sacharidy.  Hlavně ty jednoduché v našich cukřenkách, „skvělých dortících“, čokoládkách, také v medu a ovocném cukru. Při únavě šup něco sladkého do...

Celý článek

—————

03.11.2014 11:13

Co by na talíři chybět nemělo...

Ve Vitalce již měsíc dáváme možnost každému, aby si z denní nabídky vybral to, na co má chuť a zvolil si i množství. Někomu to vyhovuje, jinému méně a raději si nechá poradit. Mám pro Vás dnes dobrou radu jak na to, aby Váš talíř byl vyvážený neboli harmonický.  Začneme polévkou. Již babičky říkávaly, že: „polévka je grunt“. Málokdo snídá nebo večeří polévky, a proto by k obědu chybět neměla. Lehčí zeleninovou s misem doporučuji pro zahřátí a nastartování zažívání. Polévku z luštěnin nebo krémovou ze zeleniny pro ty, kteří mají před sebou ještě dlouhý den a jejich večeře bude spíše studená nebo mají velký hlad.  Hlavní jídlo by mělo vždy obsahovat přílohu z obilovin /rýži, těstoviny, kuskus, bulgur, jáhly, pohanku/ a bílkovinu v podobě luštěnin a výrobků z nich /sojový sýr tofu, tempeh, robi/, případně masa, které u nás ale nevaříme. Nedílnou součástí hlavního chodu je tepelně upravená zelenina a menší...

Celý článek

—————


Kontakt

Vitalka - jídlo pro zdraví

Vídeňská Dům č. 1
339 01 Klatovy 1
www.vitalkaklatovy.cz
www.vitalkaobchod.cz


+420 603 148 238


Vladimíra Naušová

29.01.2020 00:00

průvodkyně zdravou kuchyní Vlaďka Naušová

  Vladimíra Naušová - celostní očisty a regenerace pro tělo a mysl.   Celoročně on-line kurzy, workshopy, víkendové pobyty, individuální konzultace.   20 let praktických zkušeností v oblasti zdraví, výživy a životního stylu s poznatky Západu i Východu. kontakt: nausova@centrum.cz mobil: 776 823 938 www.vladimiranausova.cz

Celý článek

—————