Průvodce zdravou kuchyní

30.11.2014 22:35

Koření proti choření

Po nahlédnutí do skladby a poměru živin na talíři si dnes přivoníme ke koření. Jako je láska kořením života, koření v kuchyni dokáže z mnoha pokrmů udělat opravdu lék. Ostrá, pálivá chuť patří k období podzimu. Vyhání z těla chlad, podporuje pocení, zlepšuje činnost plic a zvyšuje imunitu. Na podzim i v zimě jsou vhodné pokrmy s pórkem, cibulí, křenem, ředkvičkami a v přiměřeném množství s pálivým kořením. Koření obecně zlepšuje stravitelnost a urychluje metabolismus. Odstraňuje plynatost a spaluje toxiny. Některé koření mění i vlastnosti potravin a snižuje jejich nežádoucí účinky jako například kardamon brání zahleňování při konzumaci mléčných výrobků. Je vždy lepší koření si čerstvě namlít, dobře uskladněné vydrží až rok. Koupíme-li namleté, po půl roce jej vyměňme za nové. Kolik a jakého koření do pokrmu je různé nejen podle účinků, chuti, ročního období, ale také podle tzv. konstitučního typu strávníka. Někteří lidé...

Celý článek

—————

25.11.2014 19:34

Živiny, co nás živí 3. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější, čím ho naplníme.

Tuky Tuky jsou nejbohatším zdrojem energie pro naše tělo. Usnadňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, chrání vnitřní orgány před poškozením, udržují tělesnou teplotu, tvoří se z nich některé hormony. Tuky v našem jídelníčku míváme živočišné /mléčný tuk,sádlo, lůj, rybí olej/ nebo rostlinné tuky a oleje. Jistě víte, že obávaný cholesterol je pouze v živočišných tucích. V řadě potravin jsou tzv. skryté tuky /v mléce, sýrech, tučném mase, vaječném  žloutku/ a je potřeba na ně pamatovat při výběru potravin pro zdravou či léčebnou výživu. V doporučované denní spotřebě tuků, je dobré zohlednit i roční období. V zimě se příjem množství tuku zvyšuje, v létě má být spotřeba přirozeně nižší. Dávka tuku může být také zvýšena i vlivem vyčerpávajících onemocnění. Pokud se zkonzumované tuky v našem těle nepřemění na energii, jsou uloženy do zásob do podkoží a kolem některých vnitřních orgánů. Toto je velká energetická rezerva těla,...

Celý článek

—————

19.11.2014 21:15

Živiny, co nás živí 2. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější, čím ho naplníme.

Bílkoviny   Další živinou a to velmi důležitou jsou bílkoviny. Jsou stavebním materiálem pro svaly, kosti, vazy, zuby i pro všechny buňky. Potřebujeme je také pro tvorbu trávicích šťáv, hormonů, enzymů, krve a obranných látek. Je jich nejvíce potřeba v mládí pro správný růst a vývoj dětského organismu, v dospělosti k obnově buněčné hmoty. Jsou ale špatným zdrojem energie pro naše tělo. Jejich metabolismus je velmi náročný a sám energii spíše vyžaduje. Je nutné, aby bílkoviny, které konzumujeme, byly kvalitní a byl jich přiměřený dostatek. Příliš velké množství bílkovin však nese rizika, neukládají se, ale přeměňují na amoniak a močovinu. Pokud máme v pořádku ledviny a těchto odpadních látek není mnoho, tělo si poradí. Problém nastává, když je bílkovin nadbytek a tím i více odpadních látek, které přetíží ledviny, postupně kvalitu krve a tím i naše nervy a srdeční sval. Strava bohatá na bílkoviny zejména živočišného původu /maso, vejce, mléčné výrobky/ ubírá tělu vápník, hořčík...

Celý článek

—————

09.11.2014 13:51

Živiny, co nás živí 1. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější je, čím ho naplníme.

Sacharidy Na první přednášce z cyklu "Jídlo pro zdraví" 6. listopadu ve Vitalce jsem dostala zajímavé dotazy. Odpovědi by mohly zajímat i ty z vás, kteří jste se nemohli tentokrát zúčastnit. Téma vyváženosti živin v podobě výživových pyramid je velmi diskutované téma i v řadách odborníků na výživu na celém světě. Všem je jasné, že není a nebude žádný univerzální poměr různých živin na talíři, a že se vše vyvíjí podle potřeb současného člověka. Tou jedinou pomyslnou váhou jsme my sami a to pouze tehdy, když jsme v harmonii a známe potřeby svého těla. Jednoduše řečeno, jíme, když tělo spotřebovalo energii z předchozí stravy a potřebuje další, aby byly zachovány všechny životní funkce a energie navíc podle energetického výdaje během dne. Zdrojem rychlé energie jsou sacharidy.  Hlavně ty jednoduché v našich cukřenkách, „skvělých dortících“, čokoládkách, také v medu a ovocném cukru. Při únavě šup něco sladkého do...

Celý článek

—————

03.11.2014 11:13

Co by na talíři chybět nemělo...

Ve Vitalce již měsíc dáváme možnost každému, aby si z denní nabídky vybral to, na co má chuť a zvolil si i množství. Někomu to vyhovuje, jinému méně a raději si nechá poradit. Mám pro Vás dnes dobrou radu jak na to, aby Váš talíř byl vyvážený neboli harmonický.  Začneme polévkou. Již babičky říkávaly, že: „polévka je grunt“. Málokdo snídá nebo večeří polévky, a proto by k obědu chybět neměla. Lehčí zeleninovou s misem doporučuji pro zahřátí a nastartování zažívání. Polévku z luštěnin nebo krémovou ze zeleniny pro ty, kteří mají před sebou ještě dlouhý den a jejich večeře bude spíše studená nebo mají velký hlad.  Hlavní jídlo by mělo vždy obsahovat přílohu z obilovin /rýži, těstoviny, kuskus, bulgur, jáhly, pohanku/ a bílkovinu v podobě luštěnin a výrobků z nich /sojový sýr tofu, tempeh, robi/, případně masa, které u nás ale nevaříme. Nedílnou součástí hlavního chodu je tepelně upravená zelenina a menší...

Celý článek

—————

28.10.2014 18:13

první krůčky ...

Vitalka společně s Vámi má za sebou první krůčky na cestě za zdravím díky stravě. Za uplynulé 3 neděle jste mohli ochutnat různá jídla pro vás s láskou vařená a podle pozitivních ohlasů se zdá, že vám CHUTNÁ!  A co více, někteří již zaznamenali i pozitivní změny na i ve svých tělech. Zmenšily se otoky nohou, nebolí po jídle žaludek, nejste unavení, dokonce někteří ani nemáte chuť na maso… Na druhou stranu některé z Vás obtěžuje například zvýšená plynatost. Je dobré pochopit, co se v našich tělech děje, když vyloučíme rafinované, chemicky „ vylepšené“, potraviny, polotovary, špatné tuky, maso, jednoduchý cukr, mléčné výrobky a lepek. Začneme více jíst obiloviny, luštěniny, vařenou i syrovou zeleninu. Tělo se zaraduje a dostane energii na úklid. Stejně jako uklízíme doma, vyhazujeme, co překáží, myjeme, co je špinavé, vymetáme kouty a pavučiny, větráme a těšíme se jak bude byt zářit čistotou. Tělo se začne čistit všemi otvory, které má. Kašel odstraňuje hlen, rýma...

Celý článek

—————

05.10.2014 21:48

Mám radost!

Mám radost. VITALKA je na světě a tím v Klatovech místo, kde se bude moci chutně a zdravě najíst každý, kdo si uvědomuje, že strava je důležitým pilířem zdravého a tím i šťastného života. VITALKA, zdrobnělina slova VITALITA, které vyjadřuje životní sílu, životaschopnost, je velmi příhodný název pro místo a záměr, kterým je nabídnout lidem stravu z potravin čistých, kvalitních, zdravých a tím PODPOROVAT  VITALITU  každého, kdo jí bude navštěvovat. Velmi ráda se stávám tímto součástí VITALKY jako poradce a terapeut v oblasti celostní výživy. Na těchto stránkách Vás budu seznamovat se zajímavostmi o našem stravování z celostního pohledu tj. na tělo, mysl, emoce podle přístupu Západu i Východu. Aktuálně se budete dozvídat, jak které potraviny na nás působí a jak si můžeme díky stravě vylepšit nebo udržet své zdraví. Celoročně pro vás s VITALKOU budeme pořádat kurzy kreativního vaření ve Zdravé kuchyni. Pro zájemce poskytuji individuální konzultace,...

Celý článek

—————


Kontakt

Vitalka - jídlo pro zdraví

Vídeňská Dům č. 1
339 01 Klatovy 1


+420 603 148 238


Vladimíra Naušová

02.11.2014 14:21

průvodkyně zdravou kuchyní

Jak pracuji a čemu věřím? Moje životní cesta mne dovedla k poznání, že vše souvisí se vším, jak nahoře, tak dole, jak venku, tak uvnitř, jak uvnitř, tak venku…to je celistvost. Zajímám se o zdraví člověka z celostního pohledu. Snažím se provázet zejména ženy na cestě ke zdraví...

Celý článek

—————