Průvodce zdravou kuchyní

15.12.2014 23:05

Kolik energie sníme o Vánocích?

... a kam se uloží? Vánoce a tím i tradiční vánoční hody jsou před dveřmi. Pečeme, uklízíme, nakupujeme, těšíme se na Ježíška… Naše tělo i emoce to zvládají u každého jinak. Podívejme se, kolik energie přináší neobvyklý příjem dobrot našemu tělu.   Taková pravá rybí polévka s jíškou a osmaženou houstičkou v 1 porci nám dodá 600 kJ. Kapřík v trojobalu ve 100 gramové porci 986 kJ a 10 dkg bramborového salátku s majonézou  880 kJ. 1 chlebíček s bílou vekou, máslem, salátem zhruba 745 kJ. Sklenka šampaňského 450 kJ. Skvělé cukroví od maminky pouhých 10g dodá energii 176 kJ. Jedna sklenka bílého suchého vína 220 kJ, červeného pak 670 kJ. Málokterá žena odolá sladkému likérku při odpolední návštěvě u babičky, i když tuší, že malá sklenička jí přidá 2 480 kJ. A který muž si nedá po...

Celý článek

—————

30.11.2014 22:35

Koření proti choření

Po nahlédnutí do skladby a poměru živin na talíři si dnes přivoníme ke koření. Jako je láska kořením života, koření v kuchyni dokáže z mnoha pokrmů udělat opravdu lék. Ostrá, pálivá chuť patří k období podzimu. Vyhání z těla chlad, podporuje pocení, zlepšuje činnost plic a zvyšuje imunitu. Na podzim i v zimě jsou vhodné pokrmy s pórkem, cibulí, křenem, ředkvičkami a v přiměřeném množství s pálivým kořením. Koření obecně zlepšuje stravitelnost a urychluje metabolismus. Odstraňuje plynatost a spaluje toxiny. Některé koření mění i vlastnosti potravin a snižuje jejich nežádoucí účinky jako například kardamon brání zahleňování při konzumaci mléčných výrobků. Je vždy lepší koření si čerstvě namlít, dobře uskladněné vydrží až rok. Koupíme-li namleté, po půl roce jej vyměňme za nové. Kolik a jakého koření do pokrmu je různé nejen podle účinků, chuti, ročního období, ale také podle tzv. konstitučního typu strávníka. Někteří lidé...

Celý článek

—————

25.11.2014 19:34

Živiny, co nás živí 3. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější, čím ho naplníme.

Tuky Tuky jsou nejbohatším zdrojem energie pro naše tělo. Usnadňují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, chrání vnitřní orgány před poškozením, udržují tělesnou teplotu, tvoří se z nich některé hormony. Tuky v našem jídelníčku míváme živočišné /mléčný tuk,sádlo, lůj, rybí olej/ nebo rostlinné tuky a oleje. Jistě víte, že obávaný cholesterol je pouze v živočišných tucích. V řadě potravin jsou tzv. skryté tuky /v mléce, sýrech, tučném mase, vaječném  žloutku/ a je potřeba na ně pamatovat při výběru potravin pro zdravou či léčebnou výživu. V doporučované denní spotřebě tuků, je dobré zohlednit i roční období. V zimě se příjem množství tuku zvyšuje, v létě má být spotřeba přirozeně nižší. Dávka tuku může být také zvýšena i vlivem vyčerpávajících onemocnění. Pokud se zkonzumované tuky v našem těle nepřemění na energii, jsou uloženy do zásob do podkoží a kolem některých vnitřních orgánů. Toto je velká energetická rezerva těla,...

Celý článek

—————

19.11.2014 21:15

Živiny, co nás živí 2. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější, čím ho naplníme.

Bílkoviny   Další živinou a to velmi důležitou jsou bílkoviny. Jsou stavebním materiálem pro svaly, kosti, vazy, zuby i pro všechny buňky. Potřebujeme je také pro tvorbu trávicích šťáv, hormonů, enzymů, krve a obranných látek. Je jich nejvíce potřeba v mládí pro správný růst a vývoj dětského organismu, v dospělosti k obnově buněčné hmoty. Jsou ale špatným zdrojem energie pro naše tělo. Jejich metabolismus je velmi náročný a sám energii spíše vyžaduje. Je nutné, aby bílkoviny, které konzumujeme, byly kvalitní a byl jich přiměřený dostatek. Příliš velké množství bílkovin však nese rizika, neukládají se, ale přeměňují na amoniak a močovinu. Pokud máme v pořádku ledviny a těchto odpadních látek není mnoho, tělo si poradí. Problém nastává, když je bílkovin nadbytek a tím i více odpadních látek, které přetíží ledviny, postupně kvalitu krve a tím i naše nervy a srdeční sval. Strava bohatá na bílkoviny zejména živočišného původu /maso, vejce, mléčné výrobky/ ubírá tělu vápník, hořčík...

Celý článek

—————

09.11.2014 13:51

Živiny, co nás živí 1. aneb poměr živin je důležitá věc, ale důležitější je, čím ho naplníme.

Sacharidy Na první přednášce z cyklu "Jídlo pro zdraví" 6. listopadu ve Vitalce jsem dostala zajímavé dotazy. Odpovědi by mohly zajímat i ty z vás, kteří jste se nemohli tentokrát zúčastnit. Téma vyváženosti živin v podobě výživových pyramid je velmi diskutované téma i v řadách odborníků na výživu na celém světě. Všem je jasné, že není a nebude žádný univerzální poměr různých živin na talíři, a že se vše vyvíjí podle potřeb současného člověka. Tou jedinou pomyslnou váhou jsme my sami a to pouze tehdy, když jsme v harmonii a známe potřeby svého těla. Jednoduše řečeno, jíme, když tělo spotřebovalo energii z předchozí stravy a potřebuje další, aby byly zachovány všechny životní funkce a energie navíc podle energetického výdaje během dne. Zdrojem rychlé energie jsou sacharidy.  Hlavně ty jednoduché v našich cukřenkách, „skvělých dortících“, čokoládkách, také v medu a ovocném cukru. Při únavě šup něco sladkého do...

Celý článek

—————

03.11.2014 11:13

Co by na talíři chybět nemělo...

Ve Vitalce již měsíc dáváme možnost každému, aby si z denní nabídky vybral to, na co má chuť a zvolil si i množství. Někomu to vyhovuje, jinému méně a raději si nechá poradit. Mám pro Vás dnes dobrou radu jak na to, aby Váš talíř byl vyvážený neboli harmonický.  Začneme polévkou. Již babičky říkávaly, že: „polévka je grunt“. Málokdo snídá nebo večeří polévky, a proto by k obědu chybět neměla. Lehčí zeleninovou s misem doporučuji pro zahřátí a nastartování zažívání. Polévku z luštěnin nebo krémovou ze zeleniny pro ty, kteří mají před sebou ještě dlouhý den a jejich večeře bude spíše studená nebo mají velký hlad.  Hlavní jídlo by mělo vždy obsahovat přílohu z obilovin /rýži, těstoviny, kuskus, bulgur, jáhly, pohanku/ a bílkovinu v podobě luštěnin a výrobků z nich /sojový sýr tofu, tempeh, robi/, případně masa, které u nás ale nevaříme. Nedílnou součástí hlavního chodu je tepelně upravená zelenina a menší...

Celý článek

—————

28.10.2014 18:13

první krůčky ...

Vitalka společně s Vámi má za sebou první krůčky na cestě za zdravím díky stravě. Za uplynulé 3 neděle jste mohli ochutnat různá jídla pro vás s láskou vařená a podle pozitivních ohlasů se zdá, že vám CHUTNÁ!  A co více, někteří již zaznamenali i pozitivní změny na i ve svých tělech. Zmenšily se otoky nohou, nebolí po jídle žaludek, nejste unavení, dokonce někteří ani nemáte chuť na maso… Na druhou stranu některé z Vás obtěžuje například zvýšená plynatost. Je dobré pochopit, co se v našich tělech děje, když vyloučíme rafinované, chemicky „ vylepšené“, potraviny, polotovary, špatné tuky, maso, jednoduchý cukr, mléčné výrobky a lepek. Začneme více jíst obiloviny, luštěniny, vařenou i syrovou zeleninu. Tělo se zaraduje a dostane energii na úklid. Stejně jako uklízíme doma, vyhazujeme, co překáží, myjeme, co je špinavé, vymetáme kouty a pavučiny, větráme a těšíme se jak bude byt zářit čistotou. Tělo se začne čistit všemi otvory, které má. Kašel odstraňuje hlen, rýma...

Celý článek

—————

05.10.2014 21:48

Mám radost!

Mám radost. VITALKA je na světě a tím v Klatovech místo, kde se bude moci chutně a zdravě najíst každý, kdo si uvědomuje, že strava je důležitým pilířem zdravého a tím i šťastného života. VITALKA, zdrobnělina slova VITALITA, které vyjadřuje životní sílu, životaschopnost, je velmi příhodný název pro místo a záměr, kterým je nabídnout lidem stravu z potravin čistých, kvalitních, zdravých a tím PODPOROVAT  VITALITU  každého, kdo jí bude navštěvovat. Velmi ráda se stávám tímto součástí VITALKY jako poradce a terapeut v oblasti celostní výživy. Na těchto stránkách Vás budu seznamovat se zajímavostmi o našem stravování z celostního pohledu tj. na tělo, mysl, emoce podle přístupu Západu i Východu. Aktuálně se budete dozvídat, jak které potraviny na nás působí a jak si můžeme díky stravě vylepšit nebo udržet své zdraví. Celoročně pro vás s VITALKOU budeme pořádat kurzy kreativního vaření ve Zdravé kuchyni. Pro zájemce poskytuji individuální konzultace,...

Celý článek

—————


Kontakt

Vitalka - jídlo pro zdraví

Vídeňská Dům č. 1
339 01 Klatovy 1


+420 603 148 238


Vladimíra Naušová

02.11.2014 14:21

průvodkyně zdravou kuchyní

Jak pracuji a čemu věřím? Moje životní cesta mne dovedla k poznání, že vše souvisí se vším, jak nahoře, tak dole, jak venku, tak uvnitř, jak uvnitř, tak venku…to je celistvost. Zajímám se o zdraví člověka z celostního pohledu. Snažím se provázet zejména ženy na cestě ke zdraví...

Celý článek

—————