fazolky Adzuki (Azuki)

19.10.2017 20:11

Milí hosté, snažíme se připravovat pro Vás pokrmy tak, aby nejen zaplnily Vaše žaludky, ale zároveň byly pro Vaše tělo přínosem i z hlediska výživového.

V pondělí pro Vás vaříme "prejt z fazolek Adzuki" - které se dnes nejvíce pěstují v Japonsku, především na ostrově Hokkaidó, kde se jich prý ročně sklidí 60% z celkových 90 tisíc tun. Jsou zde po sóji druhou nejdůležitější luštěninou. Čím jsou fazole tmavší, tím mají výraznější chuť a jejich proteiny jsou stravitelnější. Kde se konzumuje hodně luštěnin (fazole, čočky nebo cizrny), umírá méně lidí na infarkt myokardu
Fazole adzuki vynikají jemnou oříškovou chutí. Obsahují dostatek bílkovin, fosforu a vápníku a jsou i velmi syté a výživné. Doporučují se při ledvinových onemocněních. Chrání srdce a cévy před ukládáním cholesterolu.
Jejich dnešní konzumací nejen, že posílíte Vaše ledviny, ale i srdce a tenké střevo, pročistíte pohlavní orgány a získáte vitamíny B1, B2, B3 a minerální látky jako hořčík, fosfor, draslík, železo a vápník.
 
 

 

z knihy: BioAbecedář, Hanky Zemanové a Moje BIO pochoutky, Zdeňka Kolláriková, Ivan Mach