...inspirace na pátek - JÁHLY

16.10.2014 22:39

Jáhly neboli proso, pokrm Slovanů.

Dobře stravitelná a výživná obilovina, mírně zásadité povahy. Je tudíž vhodná při rekonvalescenci, na posílení organismu, při poruchách trávení a při intoleranci na lepek.
Jáhly dle čínské medicíny přináší energii do dráhy sleziny, žaludku a ledvin a jsou povahy neutrální. 
Podle makrobiotického pohledu zahřívají tělo, je tedy vhodné je využívat na podzim, v zimě a v chladných dnech. 
V letním období chutnají skvěle v kombinaci s kukuřící, která naopak tělo ochlazuje, a tím společně působí na náš organismus vyváženou energií.
Ideální jsou jáhly do krémů, jež uvolní tělo od denního shonu a stresu. Vnímejte nejen změny ročního období, ale i to, jak se právě cítíme.
 
z knihy: Víme, co jíme - Lenka Žák