23.02.2020 23:13

Koření proti choření

Koření patří do každé kuchyně. Podporuje chuť k jídlu, dobré trávení a mění chemickou povahu jídla. Umožňuje nám vytvářet různé chuťové kombinace.

Správně využívat vůní, chutí i vzájemné kombinace koření je umění. Učíme se jej ve své kuchyni s každým novým jídlem.

Které koření by nám podle Áyurvédy nemělo chybět v zimní kuchyni podporující zdraví?

 

Anýz – sladký, ostrý, zahřívá, zvyšuje žluč, je močopudný.

Bobkový list – sladký, hořký, ohřívá, zvyšuje žluč. Zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu.

Černý pepř – pálivý, horký, podporuje činnost a okysličení mozku, sekreci žaludečních šťáv, snižuje plynatost a zácpu

Fenykl – snižuje plynatost, podporuje trávení. Použití v malém množství do zeleninových jídel nebo jako čaj. Několik semínek rozžvýkaných po jídle podporuje trávení.

Hřebíček – horký a pálivý, snižuje kašel, bolest, působí jako přírodní antibiotikum

Kardamom – sladké koření, harmonizuje, zahřívá, podporuje zažívání, podporuje vstřebávání živin, proti zahlenění, zlepšuje trávení a nadýmání, detoxikuje kofein v kávě, stimuluje mysl

Příprava čaje: ½ lžičky nadrceného kardamomu na šálek vaříc ívody 10 minut vyluhovat a vypít.

Kurkuma – jedna z nejočistnějších bylin v Áyurvédě, léčí zažívací trakt od začátku do konce, působí proti nadýmání, reguluje metabolismus, zlepšuje stravitelnost bílkovin/ luštěnin, masa, ořechů /, přírodní antibiotikum a mnoho dalších účinků.

Poskytuje boží energii a prosperitu.

Římský kmín – stimuluje trávicí oheň snižuje nadýmání, blokuje negativní účinky při přejídání a u těžkých jídel.Nechává se rozpěnit na začátku vaření na tuku nebo oleji.

Přidáváme do pokrmů cca ½ - 1 lžičku rozpěnit na oleji nebo ghí.

Skořice – pálivé a trpké chuti, detoxikuje, podporuje pocení, trávení, vhodná v malé míře na kaše, do čaje.

Zázvor – Král koření v Áyurvédě je základní koření s léčivými účinky. Mletý snižuje plynatost, zvyšuje chuť k jídlu, stimuluje a podporuje trávení / zejména bílkovin/ a vstřebávání živin. Neutralizuje účinky ostatních potravin. Pomáhá vylučovat toxiny z těla, zlepšuje prokrvení končetin.

Na podporu trávení plátek oloupaného čerstvého posypat špetkou soli a pokapat několika kapkami citronové šťávy, sníst 30 min. před jídlem.

Ve Vitalce si můžete zakoupit koření v Bio kvalitě od firmy Sonnentor nebo Cereus.

 

Vladimíra Naušová

celostní očisty a regenerace

20 let praktických zkušeností kontakt: nausova@centrum.cz

mobil: 776 823 938

—————

Zpět


Kontakt

Vitalka - jídlo pro zdraví

Vídeňská Dům č. 1
339 01 Klatovy 1


+420 603 148 238